Architect AvB | 6 APPARTEMENTEN & WINKEL, MOLENSTRAAT – HELMOND
VRIJBLIJVEND MEEDENKEN Elk project begint met een idee. EAA denkt vrijblijvend mee om antwoord te geven op de economische haalbaarheid van de deze initiatie-fase. Hoe kunnen we uw ontwikkeling gezamenlijk een stap verder brengen. Een vrijblijvende schets of verkavelingsstudie helpt u bij het snel inzichtelijk maken van de mogelijkheden van uw ontwikkeling. MEER DAN CREATIEF Als onderdeel van een team, waarbij de opdrachtgever de randvoorwaarden en eisen bepaald, zetten we onze creativiteit maximaal in om de architectuur en stedenbouw zodanig in te passen zodat er een meerwaarde gecreëerd kan worden. We weten hoe de markt werkt en elke investering moet immers worden terugverdiend. ONTWERP Te verwerken: Ontzorgen door adviseurs aan te sturen alle invalshoeken optimale oplossing Lat hoog leggen en elkaar uitdagen Scherp en efficient
architect,helmond,
16325
page-template-default,page,page-id-16325,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

6 APPARTEMENTEN & WINKEL, MOLENSTRAAT – HELMOND

Opgave/visie Molenstraat 188-190

De opgave behelst naast een ontwerp voor de Molenstraat 188-190 tevens een invullingsvoorstel (masterplan) t.b.v de Molenstraat nr. 188-200 welk voldoet aan de totale herontwikkeling en verdergaande renovatie richting het stadscentrum. Adriaans – van Bussel tracht middels deze opgave, in samenwerking met de gemeente, een hoogwaardige invulling te realiseren welk als referentiekader dient voor verdere ontwikkelingen en renovatie van de Molenstraat.

Karakteristiek – visie

De Molenstraat is vanuit historisch oogpunt gezien een belangrijke verbindingsader geweest tussen Helmond en de “achterliggende” Peelgemeenten. Mede hierdoor heeft de middenstand aan deze straat kunnen floreren.

Naast de gevestigde middenstand en woningbouw is deze straat door de diverse sociale en maatschappelijke invullingen getekend, zoals bijvoorbeeld Sobriëtas, St. Canisiusschool, Antonius Gasthuis, Broedersklooster en begraafplaats.

Kenmerkend voor de Molenstraat is de diversiteit aan bouwstijlen welke in de loop der jaren zijn gerealiseerd. Vrijwel elke bouwstijl is vertegenwoordigd.

De voormalige St. Canisiusschool is hier een prachtig voorbeeld van. Het is destijds geheel volgende de “Amsterdamse School” ontworpen. Het is een vroeg voorbeeld van de gewapende betonbouw met bakstenen bekleding. Het metselwerk is voorzien van subtiele detailleringen. Het geheel is evenwichtig zoals blijkt uit de plaats en de afmetingen van de in de gevel geplaatste kozijnen.

Deze eigenschappen en het feit dat deze “stroming” niet of nauwelijks meer in de Molenstraat is vertegenwoordigd. Is de aanleiding geweest om een plan te ontwikkelen dat deze “stijl” anno 2006 weer terug “geeft” aan de Molenstraat.

Deze “klassieke” moderne architectuur biedt de mogelijkheid om een plan te ontwerpen waarbij de verhoudingen van de muuropeningen in relatie tot het gevelvullende metselwerk een compositorische gevelopbouw te realiseren die zowel van binnen-als van buiten is ontworpen.

Het ontwerp vertoont mede daarom een helderheid die zich goed voegt in de afwijkend vormgegeven omgeving.

Je kunt dus stellen dat dit plan, een op de Amsterdamse school gebaseerd plan is maar met hedendaagse details. Een fraai voorbeeld hiervan zijn de kozijnen die achter het metselwerk vallen geven en mede hierdoor ontstaat een strakke en verfijnde baksteenarchitectuur.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden:

De stedenbouwkundige opzet van het plan is in samenwerking met de Erik de Ruiter (stedenbouwkundige) van de gemeente ontwikkeld.